Festes
Entra i descobreix amb major profunditat allò bàsic sobre les nostres festes més tradicionals, com ara en quina època de l'any es realitzen, amb motiu de què, quines costums i tradicions hi perviuen... Tens informació ampliada al portal de les festes d'Alcoi
Síntesi dels actes de la Festa de Moros i Cristians
Se celebren els dies 22, 23 i 24 d'abril.
El primer dia té lloc l'acte de la Diana, que s'inicia a les sis del matí. És seguida per les espectaculars desfilades o Entrades. La dels Cristians, al matí, i la dels Moros, a la vesprada.
El dia 23, dedicat a la festivitat de Sant Jordi, es fa la Processó de la Relíquia, a les onze del matí i la Processó General, a partir de les set de la vesprada.
En la jornada del dia 24, Dia de l'Alardo, se celebren les Ambaixades, a les deu del matí, la mora, i a les quatre i mitja de la vesprada, la cristiana. Tot seguit, comença la Batalla d'Arcabusseria. Finalitzen els actes amb l'Aparició de Sant Jordi, a les nou i mitja de la nit, als merlets del castell.
Festes
Basades en la tradició i en els fets històrics de l'any 1276, Alcoi celebra anualment les Festes de Moros i Cristians els dies 22, 23 i 24 d'abril, en honor del seu patró, Sant Jordi.
Esquadra especial coneguda com "Esquadra de negres"
L'organització de la festa s'estructura sobre el model del segle XIX, encara que té els seus orígens en el segle XVI. Els dos bàndols, el moro i el cristià, estan formats cadascun d'ells per 14 filaes o agrupacions de festers. Al voltant de 5.000 persones representen la gesta medieval i fan gala del colorit, la música, la pólvora i la religiositat. D'entre els actes, cal destacar-ne les desfilades (Entrades de Moros i Cristians), les processons i les batalles d'arcabusseria (l'Alardo); no hi falten els parlaments moro i cristià.
Les nostres festes meresqueren en 1980 la qualificació d'Interés Turístic Internacional.
La ciutat és adornada d'extraordinàries il•luminacions, banderes i grimpoles; fins i tot s'instal•la un castell de fusta que aprofita com a escenari de les Ambaixades.
La il•lusió i l'esforç de tot un any es fonen en tres dies, caracteritzats per l'alegria i la cordialitat. La infància té la seua festa especial de l'Epifania amb la Cavalcada de Reis, la més antiga de totes les que se celebren a l'Estat espanyol.
Un dels actes que se celebra prèviament és el de les Pastoretes, el diumenge anterior a la festa dels Reis. La vespra de l'arribada de ses Majestats, el dia 4 de gener, un emissari reial anuncia la imminent entrada a la població dels tres sobirans, i ho fa amb un ban que és declamat per diferents llocs de la ciutat.
La Cavalcada se celebra a poqueta nit del dia 5 i revesteix una gran solemnitat i emotivitat. Els portatorxes il•luminen la singular desfilada, en què no falta la música, i els patges («els negres») fan ús d'escales de fusta per a accedir a les cases i entregar els paquets que contenen regals.
La patrona de la ciutat, la Mare de Déu dels Lliris, convoca al seu santuari de la Font-roja milers d'alcoians que hi acudeixen en romeria.
La jornada té lloc el tercer diumenge del mes de setembre en aquest bell paratge del Carrascar que es vist de festa i de cordialitat.
Una altra data significativa del calendari festiu alcoià és la tradicional Romeria de Sant Antoni, que convoca centenars de romeus a l'ermita del titular, el tercer diumenge de gener.
Altres manifestacions religioses i festives de la ciutat són: la del patronatge de sant Maur Màrtir (en memòria de la seua intercessió en els terratrèmols de 1620); la commemoració del furt i trobada de les Sagrades Formes (1658), amb l'especial devoció al Jesuset del Miracle; la Processó del Corpus, que actualment ha recuperat la participació dels Nanos i Gegants, i la tradicional Processó dels Xiulitets, o processó de l'encontre, que té lloc a punta de dia del diumenge de Resurrecció.